Om oss

Vårt uppdrag är att skapa lösningar från djup vetenskap i Skärgårdshavets grunda vatten till hållbar business för globala hav.

A'Pelago har "Funland" som sin bas - sex år i rad har Finland rankat nummer 1 som det lyckligaste landet i världen, enligt World Happiness Report.

A'Pelago Experience Ab är ett företag som grundades i maj 2022 med syftet att främja näringslivets livskraft i skärgården. Företaget fokuserar på att främja kreativitet, innovation och entreprenörskap i den unika finska skärgården. Under pandemin år 2020 hade företagets medgrundare Timo flyttat till Lillandet i Nagu och Patrik hade arbetat på distans från sin stuga på en närliggande ö. Båda saknade ett mer produktivt och socialt arbete tillsammans med andra skärgårdsentreprenörer på coworking-utrymmen.

I början hade A'Pelago två arbetshypoteser:

  1. Coworking och teamevenemang: I en värld som möjliggör distansarbete tillämpar allt fler företag en hybridmodell där fysiska möten inte längre är lika nödvändiga som tidigare. Skärgården är redan en plats dit människor söker sig för unika naturupplevelser och en lugn arbetsmiljö.
  2. Framtidens lösningar: Vår nuvarande linjära ekonomimodell har negativ påverkan på miljön och livets förutsättningar, vilket kräver att organisationer förändras och ger utrymme för nya företag ovh lösningar. Ofta är nystartade företag, både i termer av utrymme och personal, så små att de kan lägga sin produktutveckling och annan verksamhet i skärgården. Samtidigt är skärgården en idealisk plats för att testa och utveckla nya lösningar, som algbaserade produkter eller elektrisk propulsion för båtar.

Baserat på dessa arbetshypoteser lanserade vi vår pilotplattform för bokning av coworking-utrymmen och teammöten i Skärgårdshavet i januari 2023. På hösten 2023 inledde vi ett samarbete med Spacent, som erbjuder arbetsplatser på 190 coworking-utrymmen i 72 städer via en mobilapplikation. Nu kan A'Pelagos utrymmen bokas genom Spacents plattform.

Ett annat koncept vi lanserade är det årliga A'Pelago Initiative, som är en serie affärscamper och en plattform för engagemang, dialog, utbyte av idéer och oväntade kontakter som bidrar till utvecklingen av skärgårdsnäringslivet. Initiativet samlar företagsledare, digitala nomader, forskare, kapitalplacerare samt lokala entreprenörer kring de stora frågorna om skärgårdens framtid. Syftet med evenemangen är att skapa skärgårdsbaserade affärsidéer och koncept.

Det första A'Pelago Initiative evenemanget ägde rum på Skärgårdscentrum Korpoström den 10-11 augusti 2023. Evenemanget var framgångsrikt med 162 deltagare från 8 olika länder, 21 talare och 8 startups som presenterade konkreta lösningar för Skärgårdshavsregionen, evaluerade av representanter för Venture Capital-fonder och placeringsbolag. Totalt 9 affärspartners möjliggjorde evenemanget, som också fick omfattande mediebevakning och genererade diskussioner i sociala medier.

Som ett resultat av den feedback vi erhållit beslöt vi att fokusera vår energi på tre huvudområden:

Dessa fokusområden förklaras i mer detalj på vår webbplats, så titta gärna närmare på dem.

Vi är ett litet team, men tack vare vårt nätverk av affärscoacher, forskare, lokala entreprenörer, riskkapitalfonder och andra investerare kan vi göra mycket för att påskynda den positiva utvecklingen av Skärgårdshavsregionen.

Vi välkomnar dig att bli en del av A'Pelago Community - att bo, arbeta och tänka i skärgården och bidra till dess utveckling. Tveka inte att kontakta oss på info@apelago.fi om du vill komma i kontakt.

Patrik Anckar | Partner och medgrundare

Timo Ketonen | Partner och medgrundare

Alina Sippolainen | Producent

Andreas Anckar | Webbutvecklare